Jobbsafari

Tekst­for­fat­te­rens 5 råd for en god jobb­søk­nad

Å skrive en god jobbsøknad er en vanskelig oppgave selv for garvede språknerder. Her er 5 råd som kanskje kan hjelpe deg med å skrive en søknad som blir mer enn bare skumlest.
Jobbsafari Media2.11.2023·3 min lesetid

”Du må selge deg selv.” Dette rådet har du nok hørt en del ganger når du søker ny jobb. Men det virker sannsynligvis sjelden. Mange av oss er elendige selgere, har ikke dyktighet nok til å formulere oss overbevisende eller synes bare at jobbsøkingen er en formalitet – vi passer så godt til stillingen at vi selvfølgelig blir innkalt til intervju med én gang. Hvis suksessen likevel uteblir, hva gjør man da?

1. Tålmodighet, tålmodighet, TÅLMODIGHET!

En god tekst kan sjelden fremtvinges. Den er et resultat av øvelse, forarbeid og … tålmodighet. Som følge av manglende tålmodighet i skriveprosessen dukker stavefeil, dårlig språkbruk og regelrett vrøvl ofte opp. Og dette signalerer i beste fall slurv.

De skarpeste skribentene har mange års øvelse bak seg og mestrer dermed språket. Hvis du ikke har samme øvelse, er tålmodighet noe du bør være ekstra oppmerksom på når du skriver en jobbsøknad. Ta deg god tid. Start forfra, hvis du trenger det. Les gjennom ordene dine, gjerne høyt. Les korrektur flere ganger – eller enda bedre, få en god venn til å gjøre det. Gir ordene mening? Formidler de det du gjerne vil fortelle?

2. Peil deg inn på mottakeren

Det er langt fra sikkert at en ansettende leder eller rekrutteringskonsulent oppfatter ordene dine slik du mente dem – og en enkel feiltolkning eller to kan gjøre stor forskjell i en beslutningssituasjon.

Ring til kontaktpersonen i stillingsannonsen for f.eks. å høre hvordan det er å jobbe sammen med lederen og hvordan lederstilen er. Det er det ikke noe mistenkelig over. Tvert imot. Du viser interesse for stillingen og arbeidsplassen, og det du får vite kan hjelpe deg å peile deg inn på lederen. Videre får du etter alt å dømme en bedre fornemmelse av hvordan du skriftlig skal beskrive kompetansen din best mulig for ansettende leder.

3. ”Jeg er rett og slett utrolig flink til å smøre leverposteiskiver.”

Skryt og de fleste påstander kommer du ikke langt med i en jobbsøknad, spesielt hvis du ikke kan underbygge dem med et godt argument eller fakta, f.eks. basert på din bakgrunn. Forklar hvor du har din velutviklede evne til å smøre leverposteiskiver fra – eller enda bedre: Formuler deg slik at denne evnen implisitt fremgår av det du skriver, uten å direkte påstå at du har den.

”I 4 år har jeg vært ansatt på leverposteikjøkkenet. Jeg startet som smørelærling og er i dag sjefsposteikonsulent med ansvar for å smøre bedriftens leverposteiprodukter hver dag.”

4. Unngå floskler

Svært få nordmenn er sjonglører eller sirkusklovner. Sannsynligvis er ikke du en av dem. Så glem alt om å ha mange baller i luften. Til gjengjeld kan du være flink til å ha fokus på flere oppgaver parallelt.

Der er ingen grunn til å prøve seg frem med språklig skjønnmaling i søknaden. Glem floskler, metaforer og lignende. De har motsatt effekt av det du ønsker, og gjør enten søknaden lenger enn nødvendig eller bruker opp plass du kunne ha brukt på slagkraftige argumenter.

5. Du kan godt skrive at du er flink

Du er veldig, veldig flink til det du gjør. Derfor er det heller ingen grunn til å skjule det. Gi full gass. Fortell at du er nøyaktig den personen virksomheten leter etter. For det er du jo, ikke sant? Skriv om motivasjonen for å søke stillingen, og hvorfor kompetansen din passer til jobben. Og glem for svingende alt om å skulle selge deg selv!

Peter Agerlund Jørgensen, Tekstforfatter, 
Jobbsafari