Jobbsafari

Ta en spasertur om du vil bli smart

Kryssord, sudoku og sjakk er aktiviteter som trener vår hjerne, men den beste hjernegymnastikken er faktisk å være i fysisk aktivitet. På toppen av det hele motvirker det alt fra stress til sykemeldinger.
Jobbsafari Media12.12.2023·2 min lesetid

De fleste føler nok at fysisk aktivitet stimulerer hormonet endorfin som blant annet lindrer smerte. Men det finnes flere hormoner som liker at du svømmer, jogger eller spiller tennis. Det gjelder dopamin som regulerer entusiasme og motivasjon, serotonin med kobling til mentale prestasjoner og noradrenalin som har stor betydning når det gjelder årvåkenhet og oppmerksomhet.

Fysisk bevegelse forbedrer kort sagt både minnet og også evnen til å konsentrere seg og være kreativ. I henhold till psykiater Anders Hansén som har skrevet boken «Hjernsterk», er hjernen det organet som påvirkes mest når vi beveger oss. Dette er blant annet på grunn av økt blodtilførsel som leder til at hjernen blir mer oksygenrik.

På litt lengre sikt blir effekten enda større takket være at det skjer en økt dannelse av hjerneceller i minnesentrum. Dessuten styrkes frontallappen hvor evner som konsentrasjon, beslutningstaking og impulshemming utvikles.

Det paradoksale er altså at den som sitter fast i lenestolen med et språkkurs og alle slags «hjernespill» på mobilen også medvirker til at hjernen blir langsom. Den sortens övelser – som å børste tennerne med feil hånd, spille kort, treffe venner og bryte hverdagslige rutiner – er forståelig perfekt, men får sin fulle effekt først når de kombineres med regelmessig fysisk aktivitet.

Dette forklarer for eksempel hvorfor du lærer deg 20 prosent flere gloser om du lytter på dem under en promenade sammenlignet med å sitte i sofaen. Et annet eksempel er at personer som kommer tilbake direkte fra en spasertur presterer bedre på en kreativitetstest enn om de hadde sittet helt stille.

Vil du få mest mulig ut av din trening skal du jogge, svømme, gå på skøyter eller det du foretrekker på morgenen. Studier viser at morgenpigge mennesker presterer bedre på jobben enn kveldsmennesker. De morgenpigge har ofte bedre muligheter i sin karriere siden de er mer aktive midt på dagen og dermed bedre rustet til å ta seg av forskjellige typer arbeidsrelaterte problemer.

Hvor mye skal man da røre på seg for virkelig å kunne utnytte sin mentale kapasitet?

Er du over 18 år er anbefaling per uke 150 minutter med kondisjonstrening i skapelig tempo eller 75 minutter med høy intensitet. I tillegg til at du blir smartere, blir den langsiktige effekten også mindre stress og at du kommer føle deg friskere.

Erik Larsson, 
Hedengren Media