Jobbsafari

Slik kaprer du drøm­me­job­ben

Å søke jobb er en tidkrevende og anstrengende prosess. Det gjelder å finne ut hvordan man skal skille seg fra andre søkere, hvordan man skal presentere seg på best mulig måte og hva man har å bidra med.
Jobbsafari Media26.10.2023·3 min lesetid

Det er mye som skal være på plass i slike prosesser og det er lett å begå feil underveis. Vi vil derfor gi deg tips til hvordan du bør opptre under en jobbsøkeprosess slik at du kan kapre drømmejobben.

Skreddersy søknadsteksten

Feilen mange gjør når de søker jobber, er å sende ut en relativt generisk søknad med få tilpasninger til flere forskjellige stillingsutlysninger. Dette kan føre til en lite interessant søknad som havner nederst i bunken hos arbeidsgiverne.

Ved å skreddersy en søknad vil du få muligheten til å trekke frem erfaring fra studier eller jobb som er spesifikk for jobben du søker på. Dette eliminerer overflødig informasjon som trekker søknaden din ned. Unngå også å gjenta informasjon som allerede står på cv'en. da dette bare tar opp plass. Referer heller til denne informasjonen i løpende tekst.

Tips till soknaden

  • Hva som motiverer deg til å søke på jobben
  • Hva du kan tibly dem og bidra med
  • Tre relevante erfaringer
  • Litt om personlige egenskaper som du anser som viktige for jobben

Ikke tvil på deg selv

“Hvorfor skal vi ansette deg?”, er et spørsmål de fleste får på et jobbintervju. Har du kommet så langt i prosessen er det ingen grunn til å tvile på deg selv - du har nemlig blitt valgt, så ha selvtillitt.

Spørsmålet kan fortsatt få enhver til å tvile på egen kunnskap og erfaring, og mange vil føle at de er underkvalifisert for stillingen. Det er dog mulig å trekke paralleller fra egen erfaring til stillingen du søker på. Du kan for eksempel referere til bacheloroppgaven eller kollokviegruppen du hadde under studietiden. Blir du spurt om salgserfaring, kan du blant annet trekke frem butikkjobben eller sommerjobben i kiosk som eksempel. Det handler om å se verdien i hva du tidligere har gjort og konkludere med hva du har lært og fått ut av erfaringen.

Vær realistisk

En stillingsutlysning inneholder gjerne flere kvalifikasjoner som bedriften ønsker at du innehar, men fortvil ikke; du må ikke ha bred kunnskap om alt. Å være god i noen av de utlyste kvalifikasjonene vil i de fleste tilfeller være godt nok. Vis at du er lærevillig og at du er motivert til å bli ekspert i det du ikke har like mye erfaring med.

På den andre siden er det viktig å være ærlig mot seg selv - ikke overvurder egen kunnskap og erfaring. Har du for eksempel ikke studert markedsføring og ingen jobberfaring i feltet, vil det være nesten umulig å få en jobb som nettopp markedsfører.

Ta initiativ

Etter å ha rundet alle stillingsutlysningene uten å finne noe du føler passer for deg, er det på tide å ta initiativ selv. Ikke nøl med å sende en uoppfordret cv til en spesifikk bedrift du ønsker å jobbe for. Dette vil vise at du er proaktiv og motivert til å jobbe for nettopp den arbeidsplassen.

Det er faktisk flere bedrifter som unngår å utlyse ledige stillinger og heller venter på at gode kandidater skal komme til dem. Sjansen er derfor stor for at du hvertfall blir sett og får cv'en din lest av arbeidsgiver. Kanskje du til og med blir tilbudt jobb? Det skader hvertfall ikke å prøve.

Til slutt, noen tips til jobbintervju

  • Les deg opp på bedriften i forkant
  • Ha med attester, vitnemål og referanser
  • Kle deg anstendig, gjerne casual smart
  • Kom minst 10 minutter før
  • Hold øyekontakt under hele intervjuet
  • Still relevante spørsmål til arbeidsgiveren

Å kapre drømmejobben tar tid, så ikke fortvil om du får avslag etter avslag. Ikke gi opp og fortsett å søke mange jobber, så vil drømmejobben komme en dag.

Martin Rokne, 
Samlino.no