Jobbsafari

Slik fremstår du som motivert, godt forberedt og nær­væren­de til jobb­in­ter­vju­et

En undersøkelse viser at de tre sterkeste inntrykk du kan gi etter et jobbintervju er at du er motivert, godt forberedt og nærværende. Se her hvordan du gjør nettopp det.
Jobbsafari Media26.10.2023·4 min lesetid

Ballisagers Rekrutteringsanalyse 2017 slår fast at de kandidater som klarer seg best i et jobbintervju fremstår som motiverte, godt forberedte og nærværende. Her får du tips fra en erfaren rekrutteringskonsulent til nettopp dette.

Dette kjennetegner et godt jobbintervju.

Tenk på den kandidaten som har klart seg best til et jobbintervju hos deg. Velg de tre sterkeste inntrykk som kandidaten ga.*                                                                                                                                                                   

ProsentTotalSmå privateStore privateOffentlige
Motivert65 %63 %67 %63 %
Godt forberedt59 %53 %62 %62 %
Nærværende36 %38 %37 %33 %
Positiv32 %37 %29 %32 %
Nysgjerrig24 %22 %25 %24 %
Autentisk24 %18 %27 %26 %
Sympatisk23 %29 %19 %20 %
Intelligent13 %17 %10 %10 %
Godt orientert12 %8 %11 %18 %
Velformulert7 %7 %8 %6 %

*Svarene i tabellen er rangordnet efter høyeste svarprosent

Motivert

Under intervjuet kan det være vanskelig å vise at man er motivert, for motivasjon kan utrykke seg på utallige måter både i det usagte og det sagte. En rekke undersøkelser peker på at du skal speile intervjuerens adferd (f.eks. ved å lene deg fram når intervjueren gjør det), mens andre råder deg å opptre på den måten som faller deg naturlig – slik at den personen du har intervju med føler at dere er på bølgelengde, og at du fremstår som motivert.

Rekrutteringskonsulent i Jobindex, Thomas D. Carlsson, forteller hvordan han merker at kandidater er motiverte.

«Jeg vil merke om kandidaten er drevet av noe og VIL jobbe. At han eller hun søker denne jobben fordi personen ikke kan la være. Det kan egentlig kokes ned til to ting: Glimt i øyet og lys i hodet. Det vil jeg oppleve hos kandidaten. Da merker jeg at kandidaten er motivert», sier Thomas.

Ifølge Thomas kan motivasjon blant annet komme til uttrykk ved at man er ærlig vedrørende motivasjonen for å søke på stillingen.

«Når jeg hører en kandidat fortelle hvorfor han eller hun har søkt nettopp denne stillingen i akkurat denne virksomheten, så opplever jeg kandidaten som toppmotivert. Og kandidaten behøver ikke være redd for å være ærlig og fortelle «Hør her, jeg er faktisk meget glad i min nåværende jobb, men da jeg så dette, kunne jeg bare ikke la være å søke», fortsetter han.

Godt forberedt

Når du vil fremstå som godt forberedt, skal du gjøre forarbeide. Ifølge Thomas skal du sette deg inn i jobben ved å lese mellom linjene i jobbannonsen, og du skal orientere deg via virksomhetens hjemmeside samt i mediene innenfor faget. Du skal overveie – og kanskje si høyt for deg selv – svarene på de mest gjengse spørsmål, og du kommer ikke unna det store spørsmål.

«Du kan like godt forberede deg på at dersom det er noe som er uklart i din cv eller din søknad, så vil du bli spurt om det. Du vil også bli spurt om hvorfor du gjerne vil ha jobben, og her er det lurt å ha tenkt ut et svar i forkant. At du bare vil ha jobben er sjeldent tilstrekkelig. Arbeidsgiveren vil gjerne høre litt om hvordan din kompetanse passer sammen med jobben eller virksomheten», sier han.

«Du kan også undersøke i hvilken type stillinger virksomheten har hatt flest ansettelser i de siste årene og spørre om dette. Hvis du søker en jobb, og kan fremvise eksempler på ditt arbeide, så velg et par gode eksempler og ta dem med til intervjuet», fortsetter Thomas.

Nærværende

Ifølge Thomas kan du fremstå som nærværende ved at du:

Viser oppmerksomhet og lytter til hva du blir spurt om og svare på akkurat det.

Tar deg tid til å tenke før du svarer i stedet for å gi et standard svar.

Se alle i øynene i løpet av samtalen dersom det er flere til stede. Skap kontakt med alle tilstedeværende med blikket og unngå å stirre intervjueren stivt inn i øynene.

Sett din mobiltelefon i lydløs modus og slå også av vibrasjonen, slik at du ikke blir forstyrret av brummelyden.

Dersom du blir tilbudt te, kaffe eller vann, så takk ja. Da har du noe å forholde deg til hvis du har bruk for et sted å hvile hendene eller at du har behov for et øyeblikks tenkepause.

«Det er ok å være nervøs – det betyr bare at du gjerne vil ha jobben. Vi rekrutteringskonsulenter og ledere er så vant til å se nervøse kandidater, at vi saktens kan se gjennom nervøsiteten og inn til din kompetanse og personlighet», avslutter han.

Helene Bonne, Senior tekstforfatter, 
Jobindex