Jobbsafari

Send et takkekort

Dagens lille triks er et du kan være ganske sikker på at nesten ingen andre tenker på, og som derfor vil skille deg ut fra mengden av søkere.
Jobbsafari Media2.11.2023·3 min lesetid

Etter intervjuet

Når du kommer hjem fra et intervju som forhåpentligvis gikk bra, kan du skrive et lite postkort til dem du var på intervju hos, og takke for intervjuet.

Takkekortet har tre formål:

  1. Skill deg ut fra de andre søkerne
    Første mål er å si takk for intervjuet, slik at du dermed skiller deg ut fra de andre søkerne som har vært til intervju samme dag. Et takkekort gjør det lettere å huske deg.
  2. Bekreft at du fremdeles er interessert i jobben
    Det andre målet er å bekrefte for arbeidsgiveren at du fremdeles er interessert i jobben, etter at du har fått tenkt litt over saken. Husk å fortelle hvorfor du er spesielt interessert i nettopp denne jobben. Hvis du ikke lenger er interessert i jobben, kan du også skrive det på takkekortet. Men sørg for å holde døren åpen i forhold til andre muligheter i firmaet.
  3. Nevn de tingene du glemte under intervjuet
    For det tredje er takkekortet en alle tiders mulighet til å få sagt de tingene du glemte under selve intervjuet. I etterkant er det er som regel alltid noe man ergrer seg over at man ikke fikk sagt. Dette kan du skrive i takkekortet. Hvis du føler at du fikk sagt alt, kan du bruke takkekortet til å oppsummere de viktigste punktene dere snakket om, og de viktigste argumentene for at de skal ansette deg.

Alle blir glade for et takkekort, men det er nesten ingen som sender slike kort. De siste sju årene har jeg hatt omtrent 100 personer til intervju, og jeg tror jeg bare har fått ett enkelt takkekort. Dette er med andre ord en av de enkleste og billigste måtene å skille seg ut fra mengden på.

Jo mer personlig og individuelt du kan gjøre det, jo bedre er det. Det er mennesker vi har med å gjøre, så hvis du er fornøyd og positiv i forhold til jobben og menneskene du skal jobbe sammen med, må du sørge for å vise det. Arbeidsgivere elsker fornøyde og positive medarbeidere. Men det må være ekte. Hvis du ikke føler at du har noe å takke for, er det bedre å ikke sende takkekortet.

Hvordan du sender takkekortet, er opp til deg. Postkortet må passe din stil og ditt temperament. Et pent håndskrevet postkort virker best og mer personlig. E-post kan også brukes, dette passer kanskje bedre til din stil. En SMS anbefales bare hvis det er en veldig ung person du har vært på intervju hos. Det er også vanskelig å få sagt mye i en sms, så denne bør følges opp av en ordentlig hilsen.

I tillegg til å sende takkekort til dem du har vært på intervju hos, bør du også sende takkekort til andre du har vært i kontakt med, og som har hjulpet deg med opplysninger, for eksempel kontaktpersoner. Folk blir alltid glade for et takkekort, og det kan hende dette vil hjelpe deg med ytterligere informasjon.

Husk at jobben som regel går til den søkeren som virkelig viser entusiasme og interesse for jobben. Ved å sende et takkekort viser du at du er høflig, hensynsfull og virkelig interessert i jobben. Og hvilken arbeidsgiver vil ikke ha en slik medarbeider?

Lykke til med jobbsøkingen!

Kaare Danielsen, Direktør, 
Jobindex