Jobbsafari

Finn ut hva du vil

Et jobbskifte er et godt tidspunkt for å tenke over hva du egentlig har lyst å jobbe med. Det mest naturlige er å finne en jobb som ligner den du hadde før, men det er ikke nødvendigvis det rette. Det kan hende at den jobben du hadde før, ikke lenger er en realistisk mulighet, og det kan hende at du egentlig har lyst til å prøve noe helt annet.
Jobbsafari Media12.12.2023·5 min lesetid

Jobbskifte

Dette tipset burde være det første i serien av små tips, for det handler om å finne ut hva man vil før man går ut og søker ny jobb.

Det er altfor mange som bruker tid på en jobb de egentlig ikke er spesielt fornøyd med. Når man er 17-18 år, må man velge hvilken utdannelse man vil ta, og det er faktisk en veldig viktig beslutning å fatte i så ung alder. Når man først har valgt seg en karrierevei, er det bekvemt og behagelig å holde seg til denne veien. Altfor mange går gjennom det meste av livet uten egentlig å tenke noe særlig over hva de vil.

Torben Lausten beskriver en svært god øvelse i heftet "Jobjagt og karriereskift": Ta et stort ark og forsøk å skrive ned alle de ulike arbeidsoppgavene du har hatt i tidligere jobber. Ta så et nytt ark og skriv ned alt du driver med på fritiden. Ta så enda et ark og skriv ned hva du jobbet med da du studerte, og da du var barn.

Når du har fylt ut de tre arkene, setter du en svart ring rundt alle arbeidsoppgaver du egentlig ikke har hatt lyst til å gjøre, men som du har gjort fordi du måtte. Hvis du har mange svarte ringer rundt de nåværende arbeidsoppgavene dine, har du naturligvis et problem. Forhåpentligvis er det ikke altfor mange svarte ringer. Nå gjenstår de arbeidsoppgavene du liker. Disse arbeidsoppgavene skal du også sette ring rundt. Bruk rødt til alle oppgaver som har med mennesker å gjøre, blått til oppgavene som har med ting å gjøre, og grønt til alle oppgaver som involverer data og informasjon.

Når du så ser på de tre arkene, vil det sannsynligvis være en farge som dominerer, og det er forhåpentligvis ikke den svarte. Hvis du er en utadvendt person som liker å være sammen med andre mennesker, vil den røde fargen dominere. Hvis du liker å jobbe med gamle radioer eller gamle biler, er det sannsynligvis den blå som er dominerende. Og hvis du, som jeg, liker å lage dataprogrammer, er det sannsynligvis den grønne fargen som dominerer.

Målet med øvelsen er at du skal finne en jobb som passer evnene og interessene dine. Hvis du er en utadvendt person som har havnet i en jobb der du sitter alene og analyserer data, har du et problem. Du har også et problem hvis du interesserer deg for ting eller informasjon, men har havnet i en lederrolle der du må ha med mennesker å gjøre. Hvis det du holder på med på jobben, ikke stemmer overens med det du driver med på fritiden, er dette et tegn på at du har havnet på feil hylle.

Vær fleksibel

Når du nå har funnet ut hvilke evner du har og hvilke oppgaver du liker, er neste øvelse å utarbeide en liste over jobbene som kunne ha vært drømmejobben din. Selvsagt skal du strebe etter drømmejobben, det er det ingen tvil om. Men du kan gjerne være litt fleksibel og åpen i forhold til hva drømmejobben skal gå ut på. Fleksibilitet er nemlig ofte nøkkelen til å finne drømmejobben. Hvis du for eksempel drømmer om å jobbe med reklame og markedsføring, trenger det ikke nødvendigvis å handle om store TV-kampanjer. Det kan være like spennende og utfordrende å markedsføre varmepumper for mindre selskaper. Hvis du drømmer om å jobbe i mediebransjen, trenger det ikke nødvendigvis være i Aftenposten . Du kan bli like lykkelig i en av de mange mindre avisene.

I stedet for å fokusere på en bestemt jobb eller et bestemt selskap, skal du fokusere på evnene dine og de arbeidsoppgavene du syns det er moro å jobbe med. Deretter må du være åpen og fleksibel når det gjelder stillingstittelen og selskapet. Det finnes flere tusen selskaper med over 10 medarbeidere i Norge , og det finnes mange flere spennende muligheter i disse selskapene enn du kan forestille deg. Fleksibilitet gjelder spesielt hvis man har kommet litt opp i årene. Her er nøkkelen til drømmejobben ofte å innse at den neste jobben kanskje ikke trenger å være på samme nivå som den forrige. Hvis man tidligere har vært salgsdirektør i et stort selskap, kan det hende at tiden nå er inne for å bli salgssjef i et litt mindre selskap. Jobben kan være vel så spennende og interessant selv om lønnen og firmabilen kanskje er litt mindre.

Ta steget

Det kan hende du finner ut at du egentlig er fornøyd med den jobben du har hatt tidligere. Men du kan også finne ut at du egentlig har lyst til å prøve noe helt annet.

I så fall handler det om å våge å ta steget og prøve noe helt nytt. Det kan være usikkert, men min anbefaling er at man tar sjansen og prøver å nå drømmene sine, ikke minst hvis du er så ”heldig” å ha blitt fristilt med lønn i 3-4 måneder. Da har du en enestående sjanse til å prøve noe helt nytt. Da jeg selv ble fristilt for mange år siden, tok jeg sjansen og brukte tiden på å finne en ny jobb i California, og det har jeg ikke angret på. Jeg hadde alltid drømt om å dra til California, og hadde jeg ikke blitt fristilt, er det ikke sikkert det hadde blitt noe av. Da Internett kom, tok jeg en ny sjanse og stiftet Jobindex, og det har jeg heller ikke angret på. Hvis du drømmer om å starte for deg selv og har blitt fristilt med 3-4 måneders lønn, er det nå du må gripe sjansen. Du får den kanskje aldri igjen.

Det kan også hende det er på tide med et karrierebytte. I USA traff jeg en mann som hadde jobbet som oljeingeniør i mange år, men som fikk lyst til å jobbe med noe mer kreativt, og derfor byttet karriere og ble filmprodusent av barnefilmer. Det skal mot til for å bytte karriere, men det kan være det riktige å gjøre hvis man har havnet i en jobb man ikke brenner for.

Mitt personlige råd er at hvis man har drømmer, skal man prøve å leve dem ut. Hvis man jobber med noe man brenner for, yter man bedre, og dermed går det også bedre med karrieren. Hvis man derimot jobber med noe man ikke bryr seg om, blir det fort rutinearbeid, og da kommer man ikke videre.

Kaare Danielsen, Direktør,
Jobindex