Jobbsafari

5 grunner til å søke jobber i utlandet

Vurderer du å se etter jobber utenfor Norges grenser, men sliter med den velkjente usikkerheten? Her har du fem grunner til hvorfor du bør gi slipp på nølingen og gripe muligheten når den byr seg.
Jobbsafari Media2.11.2023·3 min lesetid

1. Spesialkompetanse

Tør du å ta turen utenfor Norges grenser, åpner det seg bokstavelig talt en helt ny verden med tanke på jobbmuligheter. Står det i stillingsutlysningen at man spesifikt har behov for en person med norsk som morsmål? Da betyr det at du i kraft av språket ditt alene sitter på en spesialkompetanse utenlandske selskaper ofte kan ha vanskeligheter med å finne. Av naturlige årsaker er det færre kvalifiserte personer som kjemper om en slik stilling i for eksempel Tyskland enn det du finner i Norge, noe som igjen betyr at du har et enormt fortrinn i søknadsbunken.

2. Arbeidskultur

Den norske arbeidskulturen har mange positive sider ved seg, men som på alle andre områder i livet er det en stor fordel å hente inspirasjon annetsteds fra. Vi har alle noe å lære av hverandre, og arbeid i utlandet vil gi deg svært verdifull erfaring for hvordan du kan utvikle både deg selv og karrieren din videre. Du vil med stor sannsynlighet også kunne inspirere til å implementere norske tradisjoner på din nye arbeidsplass, uavhengig av hvor veien tar deg.

3. Nettverk

Nettverksbygging har alltid vært viktig, men i dag, der man drukner i LinkedIn-forespørsler og fellesmailer, er det av større betydning enn noen gang å ha reelle kontakter. Folk du har møtt ansikt til ansikt og som har et forhold til hvem du faktisk er som person. Det samme gjelder selvsagt den andre veien også. Velger du å ta en jobb i utlandet, tar du ikke bare med deg et nytt og spennende kontaktnettverk for arbeidsgiveren din, du vil også kunne opparbeide deg et lignende nettverk hvis du velger å returnere til Norge på et senere tidspunkt.

4. Opplevelser

En jobb i utlandet handler om mer enn bare selve arbeidet du blir hentet for å utføre. Det handler også om å bli kjent med et nytt land, et nytt språk og en ny kultur på privaten. For den eventyrlystne vil dette være en perfekt mulighet til å kombinere karriere og opplevelse. Har selskapet mange unge ansatte, vil det også svært ofte være en innarbeidet kultur der man finner på forskjellige aktiviteter sammen utenfor arbeidstiden, det være seg restaurantbesøk, kulturopplevelser eller fjellklatring. Uansett vil man uavhengig av alder komme til en arbeidsplass og et land som byr på mange positive opplevelser. Kort forklart: Det sosiale aspektet er noe du hverken bør eller skal være nervøs for.

5. Cv-tyngde

Ingen sier at du drar til utlandet for å bli værende for godt. Hvem vet… Plutselig har du jobbet 10 år i et annet land, og dermed gjort det til ditt eget, men mange velger også å snu skuta mot gamlelandet på et eller annet tidspunkt. Om du har jobbet to eller seks år utenlands er uvesentlig: Den dagen du melder deg til tjeneste på det norske arbeidsmarkedet igjen stiller du med et solid fortrinn på cv'en, lik det du hadde da turen gikk utenlands. Cv'en din viser at du gikk på der andre stoppet. Du turte å ta steget inn i en ny og annerledes arbeidshverdag. Dette gir potensielle arbeidsgivere et inntrykk at du ikke er redd for utfordringer, og at de i deg får en kollega som bringer interessante og effektive perspektiver med seg inn i bedriften.

mads-bukholt-52x60.jpg
Mads Bukholt
CupoNation