Jobbsafari

Ekspert: Dropp unødvendig CV-fyll

I dagens arbeidsmarked er konkurransen om de beste jobbene hardere enn noen gang.
Jobbsafari Media2.6.2024·3 min lesetid

I dagens arbeidsmarked er konkurransen om de beste jobbene hardere enn noen gang. Med et hav av kandidater for hver åpen stilling, blir behovet for å skille seg ut i søknadsprosessen stadig viktigere. En av de mest grunnleggende, men likevel kritiske verktøyene for å oppnå dette, er CV-en din. Mens en godt gjennomtenkt CV kan åpne dører, kan en overfylt og uklar CV raskt flytte søknaden din til bunken med avslag.

Viktigheten av en spisset CV

Bitten Eskesen, konsulent ved Magistrenes A-kasse i Danmark, understreker at du har 10-40 sekunder på å fange leserens oppmerksomhet. "CV-en skal være spisset og fenge med et halvt øyekast," forklarer hun. Det er essensielt å prioritere innhold som umiddelbart viser din relevante kompetanse og erfaring.

Mindre er ofte mer

Det er lett å falle i fella og inkludere for mye informasjon, enten det dreier seg om personlige reiser, familieforhold eller marginale arbeidserfaringer og språkkunnskaper. Bitten Eskesen råder til å vurdere nøye hva som faktisk er relevant for stillingen du søker på. Snakker du flytende swahili og det er relevant for jobben, kan det selvsagt være en stor fordel og noe som gjør din CV unik. Men utenlandske reiser og språkkunnskaper bør kun inkluderes når de er direkte relevante for stillingen.

Hva med personlige interesser?

Erfaringer som formalt ikke er knyttet til yrkeslivet, som for eksempel reiser, hobbyer, eller familiestatus, kan tilføre CV-en personlighet og vise til en bredere kompetansebase. Eskesen påpeker imidlertid at dette bør introduseres med måte. "For noen betyr det veldig mye å få det med, men det er viktig å vekte sitt avsenderbehov mot mottakerens behov," sier hun. Det betyr at du bør se an situasjonen og vurdere om dine personlige interesser faktisk vil tillegge søknaden din verdi.

Relevans over alt

Når det kommer til kurs og tilleggskompetanse, er det fristende å inkludere alt du har gjort. Men Bitten Eskesen advarer mot å la CV-en din drukne i mindre relevante kurs eller tillitsverv. "Fokuser på hva som er mest relevant for stillingen du søker. Samle eventuelt mindre relevante kurs under ett punkt for å bevare oversikten," foreslår hun.

Erfaring fra studietiden

Eskesen påpeker viktigheten av å være kritisk til erfaring fra studietiden, spesielt hvis den ikke er direkte relevant til stillingen du søker på. "Det viser at du kan bevege deg på arbeidsmarkedet, men vurder nøye hva som faktisk tilføyer verdi til søknaden din," forklarer hun.

Til syvende og sist

Det handler ikke bare om å utelate unødvendig informasjon, men også om å finpusse det som faktisk står. Din CV bør være en balansert blanding av profesjonelle meritter og personlige kvalifikasjoner som til sammen tegner et bilde av hvem du er som arbeidstaker. Husk at hver linje på CV-en bør tjene et formål: å vise frem hvorfor akkurat du er den rette for jobben.

I 2024, i en tid preget av teknologisk utvikling og rask endring, er det mer kritisk enn noensinne å være konkret og målrettet i kommunikasjonen på CV-en. Det krever selvinnsikt og evnen til kritisk å vurdere eget bidrag og relevans. Ved å følge dette rådet kan du avgjøre hvilken informasjon som vil styrke din søknad, og hvilken som kan utelates. Dette vil ikke bare øke sjansen for å bli lagt merke til i søknadsbunken, men også formidle en klarere og mer konsis bilde av din unike verdi som potensiell ansatt.