Jobbsafari

Du fikk nesten jobben – slik håndterer du avslaget

Du var den ene av to kandidater i siste runde. Du var så tett på - men allikeveld endte det med avslag. Du er knust, og det virker som det ikke er noe positivt du kan gjøre i denne situasjonen. Men det er det.
Jobbsafari Media4.10.2023·3 min lesetid

Det er leit å få endelig svar i posten på at du ikke fikk den jobben som du var så nær med å få. Du var i helt siste runde - Det stod mellom to stykker - etter kandidatene ble silet ut fra flere hundre.

Puh. Kan du få dem til å skifte mening? Hva skal du svare? Skal du svare i det hele tatt? Når du finner ut du ikke har fått jobben så er det noe du kan gjøre, men det første er å vite hva …

Ifølge J.T. O'Donnell - grunnleggeren av careerrealism.com - er det aller første skrittet å trekke pusten dypt:

"Jeg vet at når de sa at du ikke fikk jobben føltes som om de sa nei til deg. Men det de faktisk sa var: "Ikke i dag". De valgte simpelthen en annen tilbyder som de trodde var bedre for deres behov. Det betyr ikke at de ikke liker det du tilbyr eller at de aldri vil bruke det du kan.

La oss heller fokusere på hva du har oppnådd:

Du har slått hundrevis av andre kandidater og kommet til den siste runden i jobbintervjuet. Du klarte intervjuet veldig bra og var blant de to siste kandidatene."

Ta det neste skrittet

Faktisk mener J.T. O'Donnell at dette kan være starten på et langt og veldig fruktbart samarbeid med bedriften som du har søkt hos, men kun dersom du tar det neste skrittet.

Du skal skrive tilbake eller enda bedre, ringe dem og si takk for veiledningen. Du kan også si eller skrive at du er glad for at de har funnet den riktige kandidaten til jobben. Du kan gjerne også tilføye at du syntes hele prosessen var veldig inspirerende og at du mente det du sa når du nevnte at du ønsket å jobbe for selskapet deres. Spør: Kanskje kan du gi meg noen råd hvis jeg ønsker å være proaktiv og være på radaren for fremtidige jobbmuligheter.

Dette vil tydelig vise at du ikke er oppgitt, og at du fortsatt ønsker å jobbe for dem - selv om du ikke fikk jobben - OG du vil gi et fantastisk inntrykk. Husk at de har det veldig travelt i bedriften hvor du har søkt, så dersom de kan spare tid på å kontakte deg neste gang de har en jobbmulighet så vil de kanskje gjøre det.

Tenk positivt

Ifølge boken "Arbeidsløs - verdens vanskeligste jobb", skrevet av Pernille Marott og Viktor Harder, utgitt i samarbeid med Min A-kasse er det viktig at avslaget ikke gir tilbakeslag. Sammen med psykolog Anne Kirsten Hansen, som har spesielt fokus på oppsigelser, råder de blant annet at man tenker positivt:

"Tenk positivt. Det høres helt banalt ut. Det er banalt. Og det er effektivt. Det handler ganske enkelt om å fokusere på de positive sidene rundt et avslag enn de negative (...) Ditt fokus fungerer som et forstørrelsesglass. Når du fokuserer på positive ting, vil nettopp de tingene bli en del av livet ditt."

Ifølge J.T. O'Donnell er det viktig at du ikke lar stoltheten din komme i veien for hvordan du oppfører deg overfor selskapet du nettopp har fått avslag fra - for hva godt kommer utav det? Så her hjelper det å tenke positivt. Ha et positivt syn på avslaget og gi bedriften en tilbakemelding. Dette kan gi en ny mulighet for en stilling i fremtiden.


Ulla Oppermann Blankholm, 
Blankholm Kommunikation