Jobbsafari

4 ba­na­li­te­ter du aldri skal skrive i din søknad når du søker nytt jobb

Tekstforfattere tar knekken på banaliteter i søknader og gir deg her alternative formuleringer.
Jobbsafari Media2.11.2023·3 min lesetid

De stakkars HR-ansatte og ledere som skal tygge seg gjennom din og kanskje flere hundre andre søknader, har bruk for hjelp. For etter å ha lest gjennom de første 10 søknadene, flyter personer, egenskaper og kompetanser sammen.

Det beste du kan gjøre for dem og deg selv, er å skrive søknaden uten banaliteter og tørre meninger. Skriv heller noe som skiller deg fra mengden.

Her får du fire banaliteter du skal unngå når du skriver søknad og inspirasjon til hvordan du kan tenke i nye baner og bruke disse kreativt.

1) Ha mange baller i luften

Dette er nesten den værste kliché vi leser i en stillingsannonse. Den er så utbrukt at den nok ikke vil påvirke dine sjangser for å få jobben.

Det er for eksempel vanskelig å forestille seg at sjefen utbryter: «Stopp søkingen et øyeblikk! Denne kandidaten kan ha mange baller i luften!»

Formuleringen kan i stedet bli irriterende for lesaren på grund av total manglende innlevelse, orginalitet og personlighet.

Prøv i stedet med:

«Jeg er ikke i stand til å holde så meget som en enkel ball i luften. Til gjengjeld ligger alle mine baller i ryddige rekker på jorden og hver ball tas hånd om med omsorg. Og mine baller (prosjekter) kommer alltid i mål».

2) Å se utfordringer fremfor begrensninger

Hvem gjør det? Har du noen gang opplevt at du blir glad og roper «Jippy – en utfordring!» når sykkelen har punktert?

Det er lett å gjennomskue deg når du påstår at du alltid er positiv og aldri bryr deg om tøffe betingelser, sjefens plustelige innfall og tankeløse direktiver.

Det du mener er nok at du vil gjøre ditt beste og arbeide hardt, så forsøk heller med:

«Jeg mener at utfordringer er et fint ord før begrensinger, men uansett om dere utfordrer eller begrenser meg, så vokser jeg med oppgaven og arbeider fokusert innenfor de rammer dere gir meg.»

3) Å være åpen og utadvendt med humor og gode kommunikasjonsevner

Ok – du er veldig utadvendt. Vi har forstått det – men er du virkelig det?

I så fall må du også gi eksempel på ditt sprudlende humør og din blendende kommunikasjonsgen. Om du ikke gjør det, kaster du bort tekstplass med svake uttalelser som ikke sier noe konkret om deg.

HR-fagfolk har dessuten sjelden kategorier av søkere som oppfyller alle deres krav, men det viser seg senere at de mangler humor og kommunikasjonsevner.

Kanskje du kan skrive:

«Jeg trives best blandt andre mennesker. Jeg lever for samspillet, dialogen og felleskapet og har dere bruk for en konferansier til personalfesten, tar jeg gjerne den.»

4) Å arbeide både selvstendig og i et team

Vent, vent, vent! Vil det si at du BÅDE kan arbeide med kolleger OG at universet ikke kollapser omkring deg når du er alene på kontoret?

Det her er en fullverdig uttalelse som gir et klart budskap at du er forberedt for hva som helst som forventes og kreves av deg.

De fleste er nok noe bedre på det ene enn det andre, så forsøk å holde deg til det når du skriver din neste søknad på en ny jobb.

Men det må du finne ut av selv. Banalitetshjelpen er ferdig for denne gang!

Martin Ellermann, Journalist, 
Jobindex