Jobbsafari

Åpne søknader til små bedrifter

Å sende åpne søknader til små bedrifter er smart, sier direktør Kaare Danielsen i Jobbsafaris danske morselskap Jobindex. Han gir i denne artikkelen gode råd og vink om åpne søknader.
Jobbsafari Media12.12.2023·3 min lesetid

Du har hørt at man bør sende åpne søknader. Problemet er imidlertid at alle arbeidssøkende sender åpne søknader til de samme selskapene. Det store, danske legemiddelfirmaet Novo, mottar eksempelvis 50.000 søknader i året, og en stor andel av dem er åpne. Personalavdelingen i Novo gjør en stor innsats for å behandle alle søknadene profesjonelt. Det er imidlertid vanskelig å gi søkerne en individuell behandling når det kommer så mange søknader.

Samtidig er det en rekke små bedrifter som sjelden eller aldri får åpne søknader. Vår egen virksomhet Jobbsafari, får i dag mange åpne søknader. Det er imidlertid ikke mange årene siden vi skulle ansette 5-6 personer, hvilket ble omtalt både i næringslivspressen og i nyhetene på radio. Den relativt store mediedekning ga fem åpne søknader, og alle fikk en meget profesjonell behandling.

Andre bedrifter er enda mindre kjente. Jeg møtte nylig en jobbsøker som hadde sendt en åpen søknad til et mindre selskap. Han ble invitert til samtale fordi firmaet aldri tidligere hadde mottatt en åpen søknad! Dette er ikke en oppfordring til å sende åpne søknader til Jobbsafari, med mindre du ønsker å jobbe i vår telemarketingavdeling. Det er en oppfordring til å sende åpne søknader til de mange mindre bedrifter, som er enda mindre kjente enn Jobbsafari.

Novo er en av de beste arbeidsplassene i Danmark, det er det ingen tvil om. Utover Novo finnes det imidlertid 10-15 andre store legemiddelfirma som er like gode og spennende arbeidsplasser. Disse får ikke på langt nær så mange søknader. I tillegg finnes en masse mindre selskaper som ingen har hørt om. Lønn og arbeidsoppgaver er som regel noe bedre i de store bedriftene, men til gjengjeld er det lettere å få innflytelse og varierte oppgaver i en mindre organisasjon. Personlig har jeg alltid jobbet i små og mellomstore bedrifter og kunne ikke tenke meg å arbeide i et stort selskap.

I Danmark er det om lag 500 bedrifter med mer enn 1.000 ansatte, og rundt 5.000 med over 100 ansatte. Det finnes imidlertid mer enn 50.000 bedrifter med over 10 ansatte, og de fleste av disse får stort sett aldri åpne søknader. Når du skriver til et lite firma går søknaden som regel direkte til direktøren. Du kan følgelig være sikker på at søknaden blir lest av rett person.

Da jeg for noen år siden skulle søke jobb i USA, sendte jeg naturlig nok åpne søknader til Microsoft og alle de andre store bedriftene. Dette resulterte i en lang rekke postkort om at jeg var lagt inn i deres databaser. Jeg sendte også en åpen søknad til en bedrift med syv ansatte. Dette resulterte i et personlig brev fra direktøren som følte seg dypt beæret over at noen på andre siden av jordkloden kjente hans firma. De hadde dessverre ikke jobb til meg, men jeg ringte direktøren som hjalp meg med gode råd og kontakter i USA.

Problemet med små bedrifter er natuligvis at de er litt vanskeligere å finne. Her er Internett et uvurderlig verktøy for nesten alle selskap har i dag hjemmesider hvor man kan finne opplysninger om bedriften.

Lykke til med jobbsøkingen!